به گزارش پایگاه اطلاعرسانی فرهنگی-تبلیغی رسالات، یکصدو هشتادمین جلسه از سری کارگاههای نقد عالمانهی منبر، پنجشنبه 14 آبانماه سال جاری با سخنرانی حجتالاسلام عنابستانی و کارشناسی حجتالاسلام والمسلمین رضایی بیرجندی و با حضور جمعی از طلّاب حوزه علمیّه خراسان در نمازخانه دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار گردید.
موضوع سخنرانی این جلسه «انسان در نظام خلقت» با رویکرد «شیوهی بهرهمندی از قرآن در خطابه و منبر» بود و حجتالاسلام حسینعلی عنابستانی، سخنان خود را با تسلیت رحلت عالم جلیل القدر آیتالله سیبویه آغاز کرد.
وی ضمن قرائت آیهی 72 سوره ی احزاب (انّا عَرَضْنا الاْمانَةَ عَلَی السَّمَواتِ وَالْارْضِ وَالْجِبالِ فَابَیْنَ انْ یَحْمِلْنَها وَ اشْفَقْنَ مِنْها وَ حَمَلَهَا الانْسان انَّهُ کانَ ظَلُوماً جَهولاً)، سؤالاتی چون «من کیستم؟»، «از کجا آمده و به کجا خواهم رفت؟» را از دغدغههای همیشگی ذهن بشر عنوان نمود و اظهار داشت: در پاسخ به این سؤال که چرا انسان پا روی این کرهی خاکی گذاشته است، با دو نظر متفاوت از سوی عرفا و حکما روبرو هستیم؛ نظر عرفا این است که انسان بر اثر ترک اولی حضرت آدم و به صورت اشتباهی پا به زمین گذاشته است در حالی که نظر حکما این است که انسان باید به زمین میآمد و محک میخورد و تنها جایی که میتوانست رشد کند همینجا بود.
حجت الاسلام عنابستانی در ادامه سخنان خود به برخی از خصوصیات و امتیازات انسان اشاره کرد و افزود: انسان برای رسیدن به مقصود واقعی باید جایگاه و ظرفیت خودش را بشناسد؛ اینکه تن به خیلی از گناهها میدهیم دلیل بر این است که جایگاه خود را نشناختهایم.
وی در پایان سخنان خود گفت: سیر صعودی و نزولی انسان از همهی موجودات بیشتر است و البته این در دست خود انسان است.
پس از پایان سخنرانی حجتالاسلام عنابستانی، حجتالاسلام والمسلمین رضایی بیرجندی، امام جمعهی محترم شهر بیرجند و قائم مقام نمایندهی ولی فقیه در خراسان جنوبی که به عنوان کارشناس در جلسه حاضر بود به ایراد سخن پرداخت.
وی ضمن عرض تسلیت ایام شهادت اباعبدالله الحسین علیهالسلام و سید الساجدین علیهالسلام اظهار داشت: متأسفانه حاذقترین طبیب عالم را طوری معرفی کردهاند که همه او را به امام بیمار میشناسند!
حجتالاسلام والمسلمین رضایی با تمجید از سخنران و نگاه نقادانه حاضرین گفت: باید در قرائت عبارات عربی روی منبر دقت فراوان داشت.
وی افزود: مهمترین تفاوت ما با برادران اهل سنت و سایر ادیان در نگاه انسانشناسانه شیعه است.
قائم مقام نمایندهی ولی فقیه در خراسان جنوبی در ادامه به ارائه راهکارهایی برای استفاده بهتر از آیات و روایات در منبر پرداخت و ضمن تبیین اهمیت وعظ و منبر در هدایت انسانها، دلیل چالشهای همیشگی انقلاب اسلامی ایران با غرب و تفکر غربی را تلاش جمهوری اسلامی ایران برای پیاده سازی زمینههای حکومت انسان کامل و دارا بودن اندیشهی جهانی و جانمایهی بزرگ عنوان نمود.
حجتالاسلام والمسلمین رضایی بیرجندی ابراز داشت: منبر یکی از اصلیترین و بهترین راهها برای بیان معارف دینی و حقایق عالم است. مؤمن همچون ماهی و محیطهایی چون مسجد به مثابه آب هستند و لذا منبری موفق خواهد بود که به مخاطب خود حیات و نشاط و زندگی بدهد.
وی استراتژیکترین نگاه به انسان و دنیا را نگاه شیعه دانست و لیبرال دموکراسی غربی را حاصل نگاه اومانیستی به انسان دانست و افزود: نگاه منبری در چگونگی انتقال مفاهیم بسیار اثرگذار است؛ باید در منبر نسبت به مردم نگاه خوشبینانه داشته باشیم.
امام جمعهی محترم بیرجند همچنین به استفادهی متناسب و بجا از ادبیات و شعر در منبر تأکید کرد و جملهای از آقای حداد عادل با این مضمون نقل کرد: اگر شما با ادبیات آشنا نیستید باید دور نسل جوان را خط بکشید.
وی در ادامهی سخنان خود به اهمیت ظاهر منبری و هارمونی و زیبایی موجود در هستی، شیوهی برخورد با مردم و علیالخصوص جوانان، خوب گوش کردن، نیازهای سهگانهی انسان – حقیقت، خیر و زیبایی – و چگونگی استفاده از آیات قرآن در برخورد با قشرهای مختلف مردم و بویژه جوانان پرداخت و بر ضرورت دقت و نکتهسنجی در روابط با مردم تأکید کرد.
فایل صوتی این جلسه را می توانید از این جا دانلود کنید:
